Ağustos ayında kurban bayramı nedeniyle uzun bir tatil var. Bu tatil, muhasebeci ve mali müşavirleri sıkıntıya soktu. Hatta görevlerini yapabilmeleri açısından çok zor durumda bıraktı.
Yapılacak tek şey kaldı; o da gece gündüz çalışmak ve işleri tamamlamak.
Olacak ama zor olacak…
Muhasebeci ve mali müşavir dostlarımızı bekleyen bir husus daha var. O da 7143 sayılı yapılandırma kanunu ve onun uygulamasıdır. Biliyorsunuz 7143 sayılı Yapılandırma Kanunu’nun başvuru süresi 27 Ağustos 2018 tarihine uzatıldı. İşte burada her şey düğümlendi. Tarihler üst üste bindi, tarih sıkıştı…
Serbest muhasebeci mali müşavirler bu sürede hem evrakları kayda alacaklar, hem beyanname yapacaklar, hem de yapılandırma kanununu uygulayacaklar. Arada bir fırsat bulurlarsa 9 gün bayram tatili yapacaklar.
Galiba sihirli bir değnek gerekecek…
Bu tarih sıkışıklığı arasında önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırmayalım ve 7143 sayılı yasanın içinde yer alan bir düzenlemeyi hatırlatalım istedik.
Şimdi bu da nereden çıktı demeyin, çünkü son derece önemli.
Eğer 31 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlerde elde edilmiş ancak beyannamesi verilmemiş ya da eksik beyan edilmiş; tapu harcı, ticari ve zirai kazanç, serbest meslek kazancı, kira geliri, değer artışı kazancınız varsa, bu kanundan faydalanabilirsiniz.
Tek yapmanız gereken şey; bu kanun kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunmaktır. Bu durumda; beyan edilen vergi aslının tamamını ve pişmanlık zammı yerine Yİ-ÜFE tutarını ödersiniz.
Buna karşılık vergi idaresi vergi cezası ve pişmanlık zammının tahsilinden vazgeçecek, beyannameyi zamanında vermedin, ya da eksik verdin, al sana ceza, demeyecektir.
Bu durumdan yararlanmak isteyen mükelleflerin; 27 Ağustos 2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar dilekçe ile vergi beyannamelerini bağlı oldukları vergi dairesine bildirmeleri, beyannamelerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir.
Yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre; taksitler halinde veya peşin olarak yapılabilmektedir.Yapılandırılan borçlar; Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale ile, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar ve vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ödenebilecektir.
Peşin ödemenin tercih edilmesi halinde; yapılandırılan tutarların tamamının 1 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Peşin ödemede Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’nından vazgeçilecektir. Herhangi bir katsayı veya faiz uygulanmadığından taksitli ödemeye göre avantajlı bir ödeme imkânı sağlanmaktadır.
Buna karşın ben borcumu taksitli ödemek istiyorum diyenler ise; ilk taksitlerini 1 Ekim 2018 tarihi mesai bitimine kadar, kalan taksitleri de ikişer aylık dönemler halinde ödeyebileceklerdir.
Beyan edilmemiş ya da eksik beyan ettiğiniz geliriniz varsa; yukarıda anlattığımız şekilde pişmanlıkla beyannamenizi verebilir ve cezasız olarak yükümlülüğünüzü yerine getirebilirsiniz. Bu yasadan kolayca faydalanabilirsiniz.
Muhasebeci ve mali müşavir meslektaşlarımıza kolaylıklar,
Mükelleflerimize bol kazançlar dileriz.
Mehmet Ali Bayraktar