Yer; Afyon Kocatepe…
Tarih; 97 yıl evvel…
Mavi Gözlü Komutan, 21 Ağustos 1922 gecesi 1’inci ve 2’nci Ordu Komutanlarını Cephe Karargâhına çağırır. Genelkurmay Başkanı ile Cephe Komutanlarına, taarruzun nasıl yapılacağını harita üzerinde kısa bir savaş oyunu şeklinde açıklar. Daha sonra, Cephe Komutanı’na o gün vermiş olduğu emri tekrarlar.
Komutanlar bu emre göre harekete geçerler. Taarruz; strateji ve aynı zamanda bir taktik baskın halinde yürütülecektir. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de kuvvetlerin yığınak ve hazırlıklarının gizli kalmasına önem verilir.
Bu sebeple bütün yürüyüşler gece yapılır. Askerler, gündüzleri köylerde ve ağaçlıklar altında dinlenir. Taarruz bölgesinde, yolların düzeltilmesi gibi çalışmalarla düşmanın dikkati çekilmez. Diğer bazı bölgelerde de benzeri yanıltıcı hareketlerde bulunulur.
24 Ağustos 1922’de karargâh, Akşehir’den, taarruz cephesi gerisindeki Şuhut kasabasına getirilir. 25 Ağustos 1922 sabahı da karargâh, Şuhut’tan Kocatepe’nin güneybatısındaki çadırlı ordugâha nakledilir. 26 Ağustos sabahı Kocatepe’de, artık her şey hazırdır.
Başkomutan, 26 Ağustos 1922 sabah saat 05.00’de Kocatepe’ye çıkar. Yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak) ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) vardır. Sabah saat 05.30’da topçulara ateş emrini vererek taarruzu başlatır.
Türk birlikleri ile Yunan birlikleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanır. Yunan birliklerini takip eden Türk kuvvetleri, Yunanlıların mevzi almalarına engel olur. Geri çekilen Yunan birliklerinin arasında açılan boşluktan içeri dalan 2. Türk Ordusu birlikleri, kuzeyden çevirme yaparlar. Bu manevra, Yunan ordusunun ana parçası olan 1. ve 2. Kolordu birliklerinin Murat Dağı eteklerinde bir torbaya girmesine yol açar.
Bu öyle bir taarruzdur ki; 30 Ağustos günü akşam saat 19.30'a kadar sürer ve büyük çarpışmalara sahne olur. Sonunda Türk Ordusu, Yunan birliklerinden 4. ve 12. Tümenlerini tamamen, 5. ve 9. Tümenleri ise kısmen imha eder.
İşte bu emri veren ve bu taarruzu yöneten, Büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Taarruz emrini nasıl verdiğini Nutuk kitabında böyle anlatır.
Bu öylesine büyük bir başarıdır ki; bu savaş yaklaşık 200 yıldan beri Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan ilk taarruz savaşıdır. Çünkü Çanakkale ve Sakarya'da kazanılan zafer, hücum eden düşmanı durdurmakla sınırlı kalmıştır. Oysa Başkumandan Meydan Muharebesi'nde düşman ordusu tamamen yok edilmiş, yaklaşık 150.000 kilometrekare alan 14 gün gibi kısa bir sürede ele geçirilmiştir.
30 Ağustos 1922’de Türk ordusu kesin bir zafer kazanmış, vatan kurtulmuştur.
Bu zafer, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarının çizilmesini sağlamıştır.
Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla, rahmetle anıyorum.
Değerini bilelim, çocuklarımıza anlatalım, coşkuyla kutlayalım.
Zafer bayramı kutlu olsun!...
Mehmet Ali Bayraktar
mab@malibayraktar.com